• YARIM ALTIN
    5.566,00
    % 0,28
  • AMERIKAN DOLARI
    27,1479
    % 0,08
  • € EURO
    29,0073
    % 0,11
  • £ POUND
    33,2632
    % -0,30
  • ¥ YUAN
    3,7216
    % 0,26
  • РУБ RUBLE
    0,2822
    % -0,02
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

IMF: Avrupa’da dayanıklı bir toparlanma giderek güçlenmekte

IMF: Avrupa’da dayanıklı bir toparlanma giderek güçlenmekte

IMF, Avrupa’da, aşılamadaki kademeli artışlarla ve hareketlilik desteklenen, dayanıklı bir toparlanmanın giderek güçlenmekte olduğunu bildirdi…

IMF, Avrupa’da, aşılamadaki kademeli artışlarla ve hareketlilik desteklenen, dayanıklı bir toparlanmanın giderek güçlenmekte olduğunu bildirdi.

IMF bugün yayınladığı “Avrupa Toparlanması: Politikanın Yeniden Ayarlanması ve Sektörel Yeniden Paylaştırma ” başlıklı Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, “Güçlü şekilde destekleyici makroekonomik politikalar ve COVID-19 destek planlarının istihdam ilişkilerinin korunmasına yardımcı olarak ve özel sektör bilançolarına koruma sağlayarak toparlanmanın yolunu açtıklarını vurguladı.

Bununla birlikte, belirsizliğin yüksek olmaya devam ettiğini ve bunun sadece yeni enfeksiyon dalgaları ve virüs varyantları ortaya çıkması riski nedeniyle olmadığını ifade eden IMF, belirsizliğin yüksek olmasında ülkeler arasında eşit olmayan aşılama oranlarından kaynaklandığını, özellikle gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinde aşıları artırmaya devam etmek ve aşı erişimini küresel olarak hızlandırmak için uluslararası çabaları güçlü bir şekilde desteklemek gerektiğini vurguladı.

Gelişmiş Avrupa ekonomilerinin bu yıl yüzde 5,2 büyümesini ve gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinde büyümenin bu yıl yüzde 6 olmasını bekleyen IMF, 2022 yılında gelişmiş Avrupa’da büyümenin yüzde 4,4 ve gelişmekte olan Avrupa’da yüzde 3,6 seviyesinde konsolide olacağını öngördüklerini ifade etti.

Pandeminin ekonomik etkilerinin ortadan kaldırılmasında destekleyici politikaların önemli rol oynadıklarını belirten IMF, “Bu nedenle, mali desteğin geri çekilme hızının ülkelere özgü gelişmeler çerçevesinde ve toparlanmanın hızının kesilmesi riskine karşı tedbirli olarak dikkatli şekilde ayarlanması gerekli. Para politikası, enflasyonun geniş ücret baskılarına dönüşmekte olduğuna dair birkaç işaret dikkate alındığında, mali destek geri çekilirken para politikası genel olarak oldukça destekleyici olmaya devam etmeli” dedi.

IMF, ekonomik aktivitenin güçlü olduğu ve enflasyon bekleyişlerinin yükselmekte olduğu bazı gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinin parasal destekleri kademeli olarak geri çekmeleri gerektiğini de vurguladı.

Pandeminin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin ve Türkiye gibi bazı gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinde para birimlerinin değer kaybetmelerinin de enflasyonda yükselişe katkı yaptığını ifade etti.

Gelişmekte olan Avrupa ekonomilerinde enflasyonun bu yıl yüzde 8,2 olmasını ve gelecek yıl yüzde 7.2 seviyesine gerilemesini bekleyen IMF, para birimlerinin değer kaybettiği Türkiye ve Belarus gibi ülkelerde enflasyon oranlarının daha yüksek olmalarının beklendiğine de işaret etti.

Pandemiden sonra kamu politikalarının yapısal dönüşümü giderek artan şekilde desteklemeleri gerektiğini ifade eden IMF, bunun için geçici yatırım teşviklerinin ve istihdam desteklerinin , iş gücü ve eğitim politikaları gibi yapısal politikalar ile birleşmesi gerektiğini de belirtti.

KAYNAK: FOREKS